Produkcja wina „zrób to sam” dla przyszłych winiarzy hobbystów

Dla wielu osób dobry kieliszek wina jest tym, co sprawia, że ​​pyszny posiłek w miłej atmosferze jest doskonały. W tym kontekście większość miłośników wina prawdopodobnie nie pomyśli o zrobieniu własnego wina. Niemniej jednak produkcja domowego wina staje się coraz bardziej popularna.

Jeśli Ty też chcesz tego spróbować, to dobrze trafiłeś. Ponieważ w naszym sklepie znajdziesz odpowiednie zestawy do samodzielnego wykonania wina.

Samodzielne robienie wina – najważniejsze rzeczy na pierwszy rzut oka

  • Przy produkcji wina masz wybór między fermentacją zacieru a fermentacją soku.
  • Oprócz winogron można również wykorzystać inne owoce do samodzielnego przygotowania smacznego wina owocowego.
  • Chcąc samemu zrobić wino, zdecydowanie należy zwrócić uwagę na dobre warunki higieniczne i precyzyjne dozowanie wszystkich składników podczas produkcji.
  • Zestaw ze wszystkimi niezbędnymi przyborami i składnikami jest idealny dla początkujących, którzy chcieliby spróbować swoich sił w domowej produkcji wina.
  • W naszym sklepie możesz kupić różne pakiety startowe, z których możesz samodzielnie zrobić wino.

Zrób własne wino: czy warto?

Oczywiste jest, że produkcja wina wymaga pracy. Niemniej jednak coraz więcej miłośników wina decyduje się spróbować swoich sił w samodzielnej produkcji wina. Przecież nie tylko czerpanie radości z własnych kreacji sprawia wiele frajdy, ale także ich produkcja, dzięki czemu szybko może rozwinąć się nowe hobby.

Chociaż potrzebujesz trochę doświadczenia, aby uzyskać satysfakcjonujące rezultaty, domowe wytwarzanie wina jest w rzeczywistości zaskakująco łatwe dzięki odpowiednim składnikom i narzędziom.

Jeśli jesteś początkującym i chcesz rozpocząć pierwsze próby, polecamy zakup pakietu startowego, który zawiera wszystkie niezbędne przybory (oprócz winogron). Taki zestaw do wina możesz z łatwością zamówić samodzielnie w naszym sklepie i w razie potrzeby zlecić jego dostawę.

Zrób własne wino z soku lub zacieru

Jeśli chodzi o produkcję wina, zasadniczo masz dwie różne opcje. Albo fermentujesz sok z owoców, albo decydujesz się na tzw. fermentację zacieru.

Jeśli zdecydujesz się na fermentację soku, po umyciu musisz najpierw wycisnąć winogrona sokowirówką. Uzyskany w ten sposób sok winogronowy jest następnie wykorzystywany do fermentacji.

Z drugiej strony, jeśli chcesz użyć fermentacji zacieru do produkcji wina, musisz zmiażdżyć cały owoc. Otrzymasz twardą miazgę owocową, która oprócz miąższu i soku zawiera skórę i nasiona gołębi.

Wino z soku jest lżejsze i mniej aromatyczne niż wino z zacieru. Wynika to z faktu, że wiele składników miąższu nie jest uwalnianych bezpośrednio podczas tłoczenia soku, a jedynie w trakcie fermentacji zacieru. Fermentację sokową wykorzystuje się do produkcji wina białego, natomiast wino czerwone produkuje się w procesie fermentacji zacieru.

Zrób własne czerwone wino

Jeśli chcesz zrobić własne czerwone wino, musisz polegać na fermentacji zacieru. Tylko w ten sposób można wydobyć z owoców smaki tak ważne dla typowego aromatu czerwonego wina.

Zrób własne białe wino

Chcąc zrobić własne białe wino, trzeba polegać na fermentacji soku. W tym celu winogrona są tylko krótko tłuczone, aby umożliwić uwolnienie aromatów z owoców. Po kilku godzinach zacier jest następnie prasowany, dając słodki moszcz winogronowy. To musi być następnie oddzielone od resztek owoców, zanim będzie można je ostatecznie sfermentować.

Jaką rolę w produkcji wina odgrywa kolor winogron?

Wiele osób uważa, że ​​do produkcji białego wina używa się tylko białych winogron, a czerwonego winogrona. Nie jest to jednak do końca poprawne. Ponieważ pigmenty nadające czerwonemu winu typowy kolor znajdują się w skórce winogron.

Ponieważ zacier jest prasowany po krótkim czasie przy wytwarzaniu białego wina, barwnik nie może zostać rozpuszczony przed dalszą obróbką moszczu gronowego. Dzięki temu możliwe jest również samodzielne wykonanie białego wina z czerwonych winogron. Oczywiście nie dotyczy to czerwonego wina. Do tego absolutnie potrzebujesz czerwonych winogron.

Stwórz własne instrukcje dotyczące wina

Winiarstwo to niewątpliwie złożony temat, którego nie da się do końca wyjaśnić w kilku zdaniach. Niemniej jednak chcielibyśmy przedstawić przynajmniej ogólny zarys kroków niezbędnych do samodzielnego wytwarzania wina.

Oczywiście, podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, bardzo ważne jest zachowanie dobrej higieny podczas robienia własnego wina. Biorąc to pod uwagę, składniki twojego wina muszą być dokładnie zważone.

Przede wszystkim musisz umyć i wysuszyć gołębie. Do wina używaj dojrzałych i świeżych owoców. W zależności od tego, czy używasz zacieru, czy fermentacji soku, podczas produkcji wina pracujesz z zacierem składającym się ze wszystkich owoców lub z wyciśniętym sokiem owocowym lub moszczem winogronowym.

Czy potrzebujesz cukru do produkcji wina?

Jeśli chcesz sam zrobić wino, cukier odgrywa kluczową rolę. Ponieważ staje się to alkoholem podczas fermentacji za pomocą drożdży. W zależności od zawartości cukru w ​​winogronach może być konieczne dodanie dodatkowego cukru podczas produkcji wina. Możesz to zrobić na samym początku lub stopniowo w miarę postępu fermentacji.

Ilość potrzebnego cukru zależy od ilości winogron oraz drożdży użytych do produkcji wina. Zasadniczo im więcej cukru jest w zbiorniku fermentacyjnym na początku, tym więcej alkoholu będzie zawierało gotowe wino.

Opcjonalny dodatek kwasu

Innym składnikiem, którego możesz potrzebować do produkcji wina w pewnych okolicznościach, jest kwas mlekowy lub cytrynowy. To, czy jest to naprawdę konieczne, zależy od użytego owocu. Winogrona naturalnie zawierają wystarczającą ilość kwasu. Zwłaszcza jeśli chcesz zrobić wino z innego owocu, może się okazać, że dodanie kwasu jest absolutnie konieczne dla powodzenia twojego projektu.

Drożdże do fermentacji

Drożdże są niezbędne do produkcji wina. To właśnie sprawia, że ​​cukier zawarty w zacierze lub soku może fermentować do alkoholu. Dla sukcesu własnego wina kluczowe jest użycie żywych drożdży, które są specjalnie do tego przeznaczone. Z drugiej strony drożdże piekarnicze z supermarketu nie nadają się do fermentacji wina i dlatego nie zapewnią pożądanego rezultatu.

Wlej zacier do zbiornika fermentacyjnego

Po przygotowaniu zacieru musisz teraz wlać go do zbiornika fermentacyjnego i uzbroić się w cierpliwość. Wreszcie trzeciego dnia rozpoczyna się fermentacja. Należy pamiętać, że objętość zawartości w pojemniku może prawie się podwoić z powodu fermentacji. Z tego powodu fermentor należy napełniać tylko do połowy.

Poza tym ważne jest, aby pojemnik był wyposażony w specjalną śluzę fermentacyjną. Gwarantuje to, że kwas węglowy powstały podczas fermentacji wina może uciec, a jednocześnie zawartość jest chroniona przed wnikaniem tlenu.

Jaka temperatura do fermentacji wina?

Dla sukcesu domowego wina ważne jest, między innymi, zwrócenie uwagi na prawidłową temperaturę fermentacji. Idealnie powinno to być w zakresie od 18 do 20 stopni Celsjusza.

W zależności od dostępnej przestrzeni przechowywanie podczas fermentacji może odbywać się w piwnicy, w spiżarni lub w magazynie.

Jak długo trwa fermentacja wina?

Fermentacja wina zajmuje trochę czasu. Trwa od dwóch do trzech tygodni w przypadku wina białego i od czterech dni do miesiąca w przypadku wina czerwonego, w zależności od odmiany. Wreszcie, temperatura odgrywa również rolę w czasie fermentacji. Jeśli chcesz spróbować swoich sił w wytwarzaniu wina na osobności, w przypadku wina czerwonego zwykle wystarczy odstawić zacier na około tydzień fermentacji.

Czas przechowywania wina

Pod koniec fermentacji wino musi zostać zasiarczone, a następnie przechowywane w zbiorniku fermentacyjnym przez kolejne trzy do czterech tygodni. Po tym czasie w celu usunięcia osadów, które nagromadziły się na dnie zbiornika, jest on przenoszony do innego zbiornika fermentacyjnego.

W ten sposób wino jest ponownie przechowywane przez około cztery tygodnie, po czym można ponownie rozłożyć wino i ponownie usunąć osady.

Zabutelkuj gotowe wino

Na koniec wystarczy zabutelkować gotowe wino z własnej produkcji. Należy dodać sorbinian potasu przed butelkowaniem, aby zabić drożdże, które są nadal obecne w winie, a tym samym zapobiec wtórnej fermentacji w butelkach. Upewnij się również, że butelki są suche i naprawdę czyste.

Do zamykania butelek wina najlepiej używać klasycznych korków do wina. Jeśli kupiłeś odpowiedni zestaw do samodzielnego robienia wina, często są one już zawarte w zakresie dostawy, więc nie musisz kupować ich osobno.

Jak długo należy przechowywać wino z własnej produkcji?

Jako koneser wina na pewno wiesz, że dobre wino potrzebuje trochę czasu, aby dojrzeć i rozwinąć swój pełny aromat. Nie oznacza to, że nie możesz pić wina bezpośrednio po fermentacji. Jednak w tym przypadku nie należy oczekiwać wyjątkowych doznań smakowych.

Dlatego sensowne jest przechowywanie go przez co najmniej trzy lub cztery tygodnie po fermentacji i przeprowadzenie pierwszego rozlewania. To, czy wolisz dłuższe przechowywanie i kilka regałów, zależy wyłącznie od Ciebie, jeśli chcesz zrobić własne wino.

Zrób sam wino owocowe

Jak powszechnie wiadomo, do produkcji wina wykorzystuje się winogrona. Jednak winogrona nie są jedyną opcją, z której możesz skorzystać, jeśli chcesz zrobić własne wino.

Możliwymi alternatywami są na przykład truskawki lub wiśnie, z których można również samodzielnie zrobić smaczne wino owocowe. Ponadto oczywiście w tym miejscu należy również wspomnieć o jabłkach i zrobionym z nich cydrze. Można to również kupić nie tylko w butelkach, ale także samodzielnie, przy użyciu odpowiednich składników i narzędzi.

Zrób własne wino: praktyka jest niezbędna

Jeśli zdecydujesz się spróbować swoich sił w produkcji wina, pamiętaj, że dobre wyniki będą wymagały trochę praktyki. Więc nie denerwuj się, jeśli nie dostaniesz wszystkiego, czego chcesz za pierwszym razem.

To jest całkowicie normalne. W końcu produkcja wina to prawdziwa sztuka, która wymaga wieloletniego doświadczenia i dla której istnieją nawet odpowiednie kursy na uniwersytetach.

Z tego powodu zalecamy rozpoczęcie od mniejszej ilości składników. Ponadto należy zanotować swoją procedurę i składniki. W ten sposób możesz śledzić wszystko i zobaczyć, co następnym razem możesz zrobić inaczej, aby poprawić smak domowego wina.

Dzięki cierpliwości i praktyce Ty też z pewnością wkrótce będziesz w stanie zrobić własne wino, które w pełni spełni Twoje oczekiwania. Do tego czasu po prostu baw się dobrze, ucząc się i próbując. Jest duża szansa, że ​​znajdziesz ciekawe hobby w produkcji wina.

Zrób własne wino z odpowiednim pakietem startowym

Chcąc spróbować zrobić własne wino, warto skorzystać z odpowiedniego zestawu, który zawiera wszystkie niezbędne do tego celu rzeczy.

Ułatwia to rozpoczęcie pracy jako hobbystyczny winiarz, ponieważ nie musisz kupować wszystkiego osobno. Mając odpowiedni zestaw, możesz w pełni skoncentrować się na samodzielnym zrobieniu pierwszego wina i zdobyciu cennego doświadczenia na przyszłość.

Przy odrobinie praktyki i pakiecie startowym z naszego sklepu to tylko kwestia czasu, zanim będziesz mógł cieszyć się pierwszym winem z własnej produkcji.

Zrób własne wino Kup zestaw online

Jak widać, przy odpowiednich narzędziach i odrobinie praktyki można bardzo łatwo zrobić wino w domu. Jeśli chcesz sam spróbować, to trafiłeś we właściwe miejsce w naszym sklepie internetowym. Tutaj znajdziesz wybór odpowiednich zestawów do samodzielnego wyrobu wina.

Wybrany pakiet startowy najlepiej jest zamówić bezpośrednio przez Internet i wygodnie dostarczyć zakup pod wskazany przez Ciebie adres. Najlepiej jednak się przekonać, bo jesteśmy pewni, że zrobienie wina z zestawu, który u nas kupiłeś, sprawi Ci mnóstwo frajdy.