google-site-verification=2Vtw01IWv51hp8j3veryVa2nhbs0EJ8TPQI8FWhLZhM FAQ | nalewaki-do-piwa.pl

FAQ - Często zadawane pytania

Tak. Wypełnienie butli: spożywczy dwutlenek węgla, czystość: 99,995%

Butla CO2 2,0 kg wystarcza na ok. 600 litrów piwa

Butla CO2 0,5 kg wystarcza na ok. 150 litrów piwa



Tak, dzięki dozownikowi sprężonego powietrza można dozować zarówno z CO2, jak i bez CO2.  



Różnice: do dozownika sprężonego powietrza nie jest potrzebna butla CO2, piwo jest podawane do dozownika dzięki sprężonemu powietrzu. Butla CO2 jest niezbędna do dozownika CO2.

Zalety i wady:

Systemy dozowania sprężonym powietrzem: Zalety: brak butli CO2, można również stosować z butlą CO2. Wady: brak

Systemy dozowania CO2: Zalety: system zamknięty (brak przenikania powietrza). Wady: brak



Zazwyczaj nie. Chłodziwo przepływa przez chłodnicę w kilku równoległych „liniach”. A jeśli chłodnica przestanie działać, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta przez telefon lub e-mail.



Możliwe przyczyny:

Beczka jest pusta.

Zawór odcinający dla linii napojów jest zamknięty.

Linia piwa jest zablokowana (np. Gąbka do czyszczenia)

Linia piwa jest popsuta.

Beczka jest zamrożona.

Głowica gwintowana beczki jest nieprawidłowo zamontowana.

Butla z dwutlenkiem węgla jest pusta.

Zawór odcinający linii dla przewodu sprężonego gazu jest zamknięty.

Uszczelki wargowe są sklejone, więc dwutlenek węgla nie dostaje się do beczki.

Linia dwutlenku węgla przecieka.

Suche szklanki.

Szklanki wyjęte ze zmywarki.

Ciśnienie kranu jest za niskie.



  1. Określ temperaturę piwa i odczytaj powiązane z nią ciśnienie nasycenia.

5°C = 0,8 bara

6°C = 0,9 bara

7°C = 1,0 bar

8°C = 1,0 bar

9°C = 1,1 bara

10°C = 1,2 bara

11°C = 1,3 bara

12°C = 1,4 bara

13°C = 1,5 bara

14°C = 1,5 bara

15°C = 1,6 bara

16°C = 1,7 bara

17°C = 1,8 bara

18°C = 1,9 bara

19°C = 1,9 bara

20°C = 2,0 bara

21°C = 2,0 bara

22°C = 2,1 bara

23°C = 2,2 bara

24°C = 2,3 bara

25°C = 2,4 bara

26°C = 2,5 bara



Zależy od rodzaju piwa. Jeśli wybierzesz CO2, zwykle kilka dni lub nawet tygodni. Najlepiej jest używać sprężonego powietrza tego samego dnia lub następnego dnia.



W tym celu użyj klucza do gwintowania. Odkręć nakrętkę złączkową w prawo, aby poluzować zawór. Zakręć nakrętkę złączkową w lewo, aby ponownie zamknąć zawór.




Prawie każdy dystrybutor napojów lub sklep z narzędziami.



Odkręć nakrętkę złączkową w prawo, aby poluzować kran> przykręć odpowiedni adapter czyszczący do systemu> podłącz adapter czyszczący do węża do piwa i kolumny dozownika.

Połączenia mogą się różnić w zależności od systemu. Jeśli potrzebujesz porady, skontaktuj się z naszą obsługą klienta przez telefon lub e-mail.



Mały zestaw czyszczący: 

Adapter do czyszczenia, złącze Gardena, klucz do kranu, szczotka do beczek, gąbka do czyszczenia, smar do kranu

- Usuń załącznik zaczepu za pomocą klawisza zaczepu

- Odłącz wąż do piwa od beczki i umieść go w pojemniku

- Podłącz adapter czyszczący do złącza Gardena

- Włóż gąbki czyszczące o odpowiednim rozmiarze do adaptera czyszczącego

- Przykręć adapter czyszczący do połączenia z gwintem kranu

- Podłącz dostępny w handlu wąż wodny ze złączem Gardena do przyłącza Gardena

- Odkręć dopływ wody

- Gąbki czyszczące są teraz płukane przez linię i tym samym czyszczą linię, na końcu wpadają do pojemnika

- Oprócz tego czyszczenia mechanicznego, wsyp np. proszek / roztwór Bevi Power do węża za pomocą lejka i spłucz dużą ilością wody

- Oczyść głowicę dozującą za pomocą szczotki beczkowej i nasmaruj metalowe części

Duży zestaw czyszczący:

Urządzenie do czyszczenia linii piwa, kulki czyszczące, smar do kranów, adapter do czyszczenia, klucz do kranu, szczotka do czyszczenia beczek, dysza 10 mm z połączeniem śrubowym 5/8 ”, proszek Bevi-Power

- Usuń załącznik zaczepu za pomocą przycisku zaczepu

- Przykręć adapter do czyszczenia

- Podłącz przelotkę, połączenie śrubowe i zacisk do jednego z węży, który ma już jednostronne połączenie śrubowe

- Podłącz ten wąż do adaptera do czyszczenia

- * W przypadku zaworów obrotowych podłączyć wąż za pomocą dołączonego zacisku węża Unex

- Umieść ok. 4 gąbek do czyszczenia o odpowiednim rozmiarze w jednym z dwóch wzierników

- Odkręć beczkę i podłącz wąż do piwa do drugiego wziernika

- Teraz weź kolejny wąż ze złączem śrubowym i podłącz go do kranu i przyłącza wody

- Wąż bez połączenia śrubowego jest wężem wody brudnej i jest przymocowany z boku urządzenia czyszczącego.

- Rozpocznij czyszczenie:

- Odkręć kran obracając dźwignię nastawczą, kulki czyszczące są wciskane naprzemiennie przez ciśnienie wody przez wąż do piwa i dozownika

- Brudna woda dostaje się do odpływu, gąbki pozostają w sicie. Czyszczenie dodatkami chemicznymi:

- Wlej proszek do jednego z wzierników

- Dodaj wodę do systemu, poczekaj, aż proszek się rozpuści

- Wypłucz system, jak wspomniano powyżej

- Pozostaw na jakiś czas roztwór czyszczący w systemie

- Spłukaj wodą i gąbkami do czyszczenia

Oczyść beczkę za pomocą szczotki beczki, nasmaruj metalowe części

W przypadku jednoprzewodowych systemów dozujących pozostaje wąż ze złączem śrubowym i podwójny nypel.



Kran kompensacyjny ma w sobie coś w rodzaju „układu dysz”. Jest to stożkowy czop z tworzywa sztucznego, który może regulować przepływ lub całkowicie go zatrzymać. Za pomocą tego plastikowego stożka, kompensatora (stąd nazwa), można dozować nawet piwa pszeniczne bez piany. Kurki kompensacyjne pracują z wyższym ciśnieniem niż kurki tłokowe itp. 


Na naszej liście znajdziesz browary i odpowiednią głowicę kranową! Jeśli nadal nie jesteś pewny lub nie znalazłeś Twojego browaru na liście zadzwoń do dostawcy browaru / piwa i poproś go o odpowiedź.


W przypadku dystrybutora piwa istnieje kilka rzeczy, które należy rozważyć, jeśli chodzi o higienę. Oznacza to, że zarazki mogą łatwo i szybko tworzyć się w wężach, rurach i przewodach, a także na kranie. Oczywiście nie jest to dobra rzecz i należy tego unikać. Aby tego uniknąć, ważne jest nie tylko dokładne i prawidłowe czyszczenie, ale także regularne, a przede wszystkim wystarczająco częste czyszczenie. Oczywiście zależy to również od tego, jak często używasz kranu do piwa i jak często jest on podłączony do prądu lub beczki piwa. Zalecane jest jednak cotygodniowe czyszczenie podstawowe. Ponadto powinieneś upewnić się po codziennym użyciu, że nie ma piwa w rurach, przewodach ani gdziekolwiek poza beczką. Zaleca się czyszczenie gorącą wodą lub gorącą ściereczką. Jeśli chodzi o sprzątanie w sektorze gastronomicznym, istnieją nawet precyzyjne przepisy dotyczące częstotliwości sprzątania.



W systemach PYGMY ze złączami John Guest wąż do piwa/wąż do sprężonego powietrza jest podłączony i zabezpieczony tylko za pomocą pierścienia zabezpieczającego. 



John Guest - system wkładany, nie ma nakrętek itp. potrzebnych do zamocowania węży. W systemach dozujących ze złączem ⅝ węże są mocowane za pomocą nakrętek / zacisków / uszczelek.



Pierścienie zabezpieczające służą do zabezpieczenia połączeń John Guest i są mocowane do pierścienia wewnętrznego po włożeniu węża.

Węże pozostają szczelne, nawet gdy nie ma pierścienia zabezpieczającego.



Tak, dobierane są indywidualnie w zależności od rodzaju systemu. Prosimy o kontakt z naszą obsługą klienta telefonicznie lub mailowo. 


100% azotu. Klasyfikacja H290


Alle CO2 Flaschen / Stickstoffflaschen haben 10 Jahre TÜV

Wszystkie butle CO2 / butle z azotem mają 10 lat ważności przeglądu.



Głównie są to połączenia ⅜ (John Guest) lub ⅝. Dostępne są do tego odpowiednie adaptery. Aby uzyskać więcej informacji skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta przez telefon lub e-mail.



Jeśli rozważasz zakup kranu do piwa możesz zastanawiać się, czego jeszcze będziesz potrzebować. Być może zastanawiasz się, czy regularnie potrzebne są dodatkowe akcesoria. Z jednej strony możesz używać systemu dozującego. Do tego na pewno potrzebujesz beczki z piwem. Zwykle możesz kupić normalną 5-litrową beczkę piwa w supermarkecie i podłączyć ją do kranu. Ponadto system kranu do piwa działa również z CO2 jako czynnikiem ciśnieniowym. Do tego celu używana jest butelka CO2. Zwykle, jak większość części dozownika piwa, powinien być w zestawie. Ale oczywiście CO2 jest tak samo produktem spożywczym jak piwo. Dlatego czasami musisz go uzupełnić. Jeśli masz dozownik sprężonego powietrza, CO2 nie jest wymagane. 


Reduktor ciśnienia (lub zawór redukcyjny) to zawór ciśnieniowy do montażu w układzie węża lub linii, który pomimo różnych ciśnień po stronie wlotowej (ciśnienie wlotowe) zapewnia, że pewne ciśnienie wylotowe nie zostanie przekroczone po stronie wylotowej.



NIE! Należy zachować odpowiednie środki higieny, aby utrzymać czystość. 



  1. Dwie najczęstsze metody chłodzenia: na sucho i na mokro.

Ostatecznie obie metody dają ten sam efekt. Piwo jest chłodzone w drodze z beczki do kranu, co oznacza, że wstępne chłodzenie zwykle nie jest konieczne.

Chłodzenie na sucho działa dzięki aluminiowemu blokowi, z którego ciepło jest pobierane przez agregat chłodniczy. Piwo przechodzi przez ten chłodzony blok aluminiowy za pomocą dodatkowej cewki chłodzącej, która obniża je do pożądanej temperatury. Wymagany czas pracy chłodnicy jedno przejściowej do chłodzenia na sucho wynosi kilka minut, w zależności od systemu kranów. W tym trybie pracy można schłodzić tylko tyle, ile może zrobić agregat chłodniczy.

Z drugiej strony chłodnica mokra działa dzięki chłodzeniu wodnemu. Dozownik należy odpowiednio opróżnić, jeśli jest często transportowany, ponieważ transport z wypełnionym czynnikiem chłodzącym jest prawie niemożliwy. Sam kran jest bardzo lekki i dlatego działa bez wysiłku. Przed uruchomieniem woda musi zostać uzupełniona, a następnie schłodzona przez agregat chłodniczy. Woda powinna być często zmieniana w stacjonarnym systemie dozowania, w przeciwnym razie może stęchnąć.

Podobnie jak w przypadku chłodzenia na sucho, piwo jest następnie schładzane za pomocą specjalnego węża chłodzącego, który jest prowadzony przez zimną wodę podczas transportu z beczki do kranu. Pojemność cieplna wody zapewnia, że można schłodzić więcej piwa można w określonym czasu. Mogą również powstawać brzegi lodu, które pozwalają oszczędzać energię. Czas realizacji chłodnicy jedno przejściowej do chłodzenia na mokro wynosi 1-2 godziny, w zależności od modelu i producenta, co uniemożliwia uruchomienie bez przygotowania.



Piwo smakuje najlepiej świeżo nalane i nie ma porównania z piwem z puszki lub butelkowanym, które można kupić w każdym sklepie. Jeśli lubisz także imprezy ogrodowe w domu, grille lub po prostu lubisz siedzieć z przyjaciółmi i napić się świeżego piwa kran piwny to świetna inwestycja. Nie zawsze musi to być profesjonalny system dystrybucji piwa za kilka tysięcy złotych, ale w środkowym segmencie cenowym jest wystarczająco duży wybór, który naprawdę oferuje dobrej jakości piwo z beczki.



CO2 jest głównie wykorzystywany jako gaz do doprowadzania piwa do kranu pod ciśnieniem. Czasami zamiast tego stosuje się mieszany gaz dwutlenku węgla CO2 i azotu N2 lub po prostu azot N2. Ale jak działa kran, który nie używa żadnego z tych gazów? Dalszą możliwością w przypadku systemu dozującego jest pompa, zwana także pompą membranową. Działa ona poprzez ciśnienie powietrza. Nie potrzebujesz więc dodatkowego zbiornika gazu z CO2 lub azotem. Dzięki metodzie z pompą powietrze jest po prostu wpuszczane do węży. Fakt, że powietrze jest następnie pompowane do beczki piwa powoduje nadciśnienie w beczce, dzięki czemu piwo łatwo przepływa do kranu.

Chłodzenie jest oczywiście warunkiem koniecznym do picia świeżego i chłodnego piwa. Ale w jaki sposób chłodzą się systemy dozujące?

Zasada chłodzenia w systemie kranowym jest zasadniczo taka sama jak w lodówce i działa zgodnie z metodą kompresora. Jednorazowa chłodnica biegnie w układzie przez linie i chłodzi piwo do 4–7 ° C. Zasada działania systemu dozowania i lodówki działa w taki sposób, że w obwodzie przepływa specjalna ciecz, która najpierw odparowuje i usuwa ciepło z otoczenia. Para ponownie staje się płynna za pomocą sprężarki. Tworzy to cykl, który jest również obecny z tyłu lodówki. Technologia ta wykorzystuje energię elektryczną do sterowania obwodem i sprężarką. Dlatego konfiguracja zajmuje również około godziny, aby móc wyprodukować chłodne piwo. Z powodu chłodzenia system kranu zużywa zatem również energię elektryczną, gdy system jest podłączony do elektryczności, ale kran nie pracuje.



W dzisiejszych czasach stało się całkiem normalne picie świeżo nalanego piwa lub świeżo mieszanych napojów z kranu. Ale kiedy stało się to możliwe? Kto wynalazł system dozujący?

Pewien Holender wynalazł pompę do piwa, na której, można powiedzieć, są oparte dzisiejsze systemy dozowania. John Lofting opatentował pompę do piwa i likierów w 1691 roku. Zostało to poprawione przez Brytyjczyka, który opatentował typowy uchwyt pompy do piwa w 1785 roku. Ten dozownik był dalszym etapem rozwoju. Ten Brytyjczyk nazywał się Joseph Bramah, który następnie zmodyfikował kran i pompę do piwa w 1797 roku. Oczywiście wtedy wszystkie były ręcznymi pompami do piwa. Dzisiejszy sprzęt elektryczny i funkcje stanowią zatem dalszy rozwój, który został dodany dopiero niedawno.

 

Dozowanie wody

 

1. Jakiego reduktora ciśnienia są potrzebne do wytworzenia wody gazowanej?

2. Jakie filtry istnieją?

3. Jak podłączyć system do kranu?

 



Systemy dozujące PYGMY są urządzeniami wysokiej jakości i są bardzo przydatne w przypadku dużego zapotrzebowania. Chromowana powłoka ma tę dodatkową zaletę, że te systemy dozujące są łatwe do czyszczenia, a także wyglądają jak nowe. Obsługa połączeń i kranu jest prosta, a czyszczenie wszystkich części systemu kranu jest równie łatwe.

Instrukcje obsługi (https://www.nalewaki-do-piwa.pl/uslugi/instrukcje-obslugi/)