Termostaty mają za zadanie utrzymywanie temperatury pokojowej lub temperatury chłodzenia na określonej liczbie stopni. Jest to szczególnie ważne w przypadku piwa, ponieważ tylko zimne piwo smakuje naprawdę dobrze. Aby utrzymać napój w optymalnej temperaturze podczas chłodzenia, termostaty są niezwykle praktyczne.
Termostat
Termostaty to regulatory temperatury wykorzystujące czujniki do rejestrowania aktualnej temperatury otoczenia. Można również ustawić wartość zadaną za pomocą termostatów, co należy osiągnąć w dowolnym momencie. Termostaty regulują zatem temperaturę pokojową, czy to w chłodni, czy w chłodziarce napojów. Termostaty są często instalowane bezpośrednio w systemach chłodzenia, a zatem są jednym z najważniejszych elementów systemu. Termostat do lodu mierzy temperaturę do 12 ° C. Termostat odmrażający ostrzega, gdy jest zbyt ciepło. A uniwersalne sterowniki chłodnicze pokazują temperaturę zamrażarki. Termostaty pomagają nie tylko w gastronomii, ale także w prywatnych domach, aby w każdej chwili podawać chłodne, świeże piwo.
Odpowiednia temperatura piwa
Celem jest zastosowanie termostatów, aby doprowadzić piwo do idealnej temperatury, nawet gdy się ochładza. Bo kto chce ciepłe piwo w szklance? Piwo szybko smakuje mdle, gdy jest zbyt ciepłe. Z reguły piwo powinno być podawane w temperaturze od siedmiu do dziewięciu stopni, tj. W temperaturze lodówki, czasem nieco chłodniejszej w gorące, letnie dni. Każde piwo potrzebuje nieco innej temperatury, aby rozwinąć swój pełny smak. Dzięki termostatom możesz zatem idealnie dostosować chłodzenie do swojego „typu”. Pils najlepiej smakuje w temperaturze od siedmiu do dziewięciu stopni, podczas gdy mocniejsze odmiany, takie jak mocne piwo, mogą być nieco cieplejsze, lżejsze ale nieco chłodniejsze. Piwo powinno zawsze mieć odpowiednią temperaturę, nie za ciepłe, nie za zimne. Jeśli piwo jest zbyt ciepłe, jest za dużo piany. Dlatego istnieje wiele systemów chłodzenia. Używaj termostatów, aby sprawdzić, czy napój osiągnął pożądaną temperaturę. Piwa nigdy nie należy schładzać ani rozgrzewać zbyt szybko. Sztuczka polegająca na krótkim umieszczeniu piwa w zamrażarce nie jest zalecana. Powinieneś raczej zwracać uwagę na idealną temperaturę od samego początku dzięki termostatom. Piwo najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym otoczeniu, na przykład w piwnicy. Również w tym przypadku należy upewnić się, że temperatura otoczenia jest prawidłowa.