google-site-verification=2Vtw01IWv51hp8j3veryVa2nhbs0EJ8TPQI8FWhLZhM Prawidłowe nalewanie | nalewaki-do-piwa.pl

Poprawne nalewanie dzięki systemom dozującym 

Po pierwsze, system dozujący musi być ustawiony tak, aby możliwe było ciche dozowanie. Ciśnienie CO2/linie piwne

Proces nalewania:
1. Weź czystą szklankę, przepłucz ją wodą i trzymaj ją pod kranem pod kątem około 45 stopni.
2. Następnie otwórz kran do końca i napełnij szklankę piwa do około 2/3 wysokości powoli przesuwając szklankę do pozycji pionowej. Piana powinna dochodzić do krawędzi szklanki.
3. Zamknij kran.
4. Teraz pozwól piwu odpocząć przez kilka sekund, piana z czasem opadnie.
5. Teraz ponownie umieść szklankę pod kątem i otwórz kran. Piwo powinno być lane po krawędzi, aż do wypełnienia szklanki.
6. Teraz piwo będzie mieć idealną piankę i szklanka będzie pełna.


Większość kranów kompensacyjnych i tłokowych jest wyposażona w tak zwany przycisk piankowy. Koronę z pianki można nieco zaprojektować dzięki temu przyciskowi.


Uwaga: kran nie powinien dotknąć napoju.

Powszechne błędy:
Suche szkło – gęsta piana, pęcherze powietrza
Kran nie jest otwarty do końca - gęsta piana
Za niskie ciśnienie kranu - nie tworzy się piankowa korona
Zbyt ciepłe piwo - gęsta piana