Zalety piwa beczkowego

Dlaczego świeżo nalewane piwo z kranu ma przewagę nad piwem butelkowanym?

 

Jeśli chcesz cieszyć się zimnym piwem, masz wybór między piwem butelkowym a świeżo nalewanym z beczki. Większość osób powinna podjąć tę decyzję dość łatwo. Ponieważ nawet najlepsze piwo z butelki nie dorówna pierwszorzędnemu smakowi piwa z beczki.

Poniżej wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje i jakie zalety ma piwo beczkowe.


Jaka jest różnica między piwem beczkowym a butelkowym?

 

W zasadzie nie ma różnicy między piwem beczkowym a butelkowym. Oba pojemniki zawierają dokładnie ten sam napój. Niemniej jednak istnieją wyraźne różnice w smaku, które nie powinny pozostać niezauważone przez miłośnika piwa.

Wynika to głównie z różnej zawartości dwutlenku węgla. To około pięć procent więcej w przypadku piwa z beczki niż w przypadku piwa z butelki. Z tego powodu świeżo nalane piwo beczkowe po prostu ma lepszy, bardziej wyrazisty smak.

Powodem, dla którego browary nie zwiększają nasycania butelkowanego piwa jest związany z nim wzrost ciśnienia. Mogłoby to prowadzić do problemów podczas napełniania, a nawet spowodować odskoczenie kapsla z butelki.

Z drugiej strony beczka może bez problemu wytrzymać wyższe ciśnienie, dzięki czemu piwo może zawierać więcej kwasu węglowego.


Piwo beczkowe jest lepiej chronione przed światłem


Z reguły piwo w Niemczech warzone jest zgodnie z niemieckim prawem czystości. Oznacza to, że do produkcji można używać wyłącznie wody, słodu, chmielu i drożdży.

Z jednej strony zapewnia to wysoką jakość produktu, ale z drugiej sprawia, że ​​piwo jest stosunkowo podatne na różne wpływy środowiska. Ponieważ bez sztucznych konserwantów reakcje chemiczne mogą bardzo łatwo zmienić smak.

Oprócz ciepła i tlenu światło jest jednym z czynników środowiskowych, które mogą uszkadzać piwo i pogarszać jego smak. Ten tak zwany lekki smak jest spowodowany wpływem promieni UV światła słonecznego.

Zachodząca w tym procesie reakcja chemiczna nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak tworzy zjełczały aromat, który znacznie utrudnia przyjemność z picia piwa.

Aby jak najlepiej chronić piwo zwykle rozlewa się je w ciemnozielone lub brązowe butelki. Jednak tylko częściowo chronią zawartość przed promieniami słonecznymi, więc zmiany smaku mogą nadal się pojawiać.

Inaczej wygląda to z piwem beczkowym. Tutaj zawartość jest umieszczana w całkowicie nieprzejrzystej beczce natychmiast po uważeniu. W ten sposób piwo jest optymalnie chronione do momentu podania.


Niezbędny jest dobry kran do piwa


Nawet jeśli piwo beczkowe ma generalnie przewagę, z pewnością może smakować nieświeżo. Nie wynika to jednak z samego piwa z beczki, ale z systemu kranów, za pomocą którego jest podawane.

Ponieważ im bardziej pusta beczka, tym więcej powietrza zawiera. Może to spowodować utratę kwasu węglowego w piwie. Aby temu zapobiec, konieczne jest, aby w beczce piwa było wystarczająco wysokie ciśnienie. Dobry nalewak do piwa jest w stanie to łatwo zagwarantować i utrzymać stałą zawartość kwasu węglowego w piwie podczas serwowania.

Z beczkami imprezowymi na prywatne uroczystości zwykle wygląda to inaczej. Ponieważ zwykle nie można ich po prostu podłączyć do rzeczywistego systemu kranów, nie można uniknąć coraz większej utraty żywotności.

Zanieczyszczenia są również możliwą przyczyną, która może pogorszyć smak. Dlatego dystrybutory piwa powinny być regularnie i prawidłowo czyszczone.


Piwo beczkowe jest bardziej przyjazne dla środowiska

 

W porównaniu do piwa butelkowego, piwo beczkowe okazuje się wyjątkowo przyjazne dla środowiska. Łatwiej je napełnić, a transport do klienta jest zwykle krótszy.

Ponadto czyszczenie beczki w porównaniu z butelkami, mierzone ilością piwa, wymaga znacznie mniejszego wysiłku.

Punkty te nie są bezpośrednio związane z jakością produktu. Mimo to są one wyraźnie kolejną korzyścią, która przemawia za piwem beczkowym.


Zalety piwa beczkowego – najważniejsze na pierwszy rzut oka

 

Jak widać, piwo beczkowe ma wiele zalet w stosunku do piwa butelkowego. Piwo lane zawiera więcej dwutlenku węgla i dlatego smakuje bardziej cierpko. Ponadto jest lepiej chronione przed szkodliwymi wpływami środowiska, takimi jak światło słoneczne, i dlatego zwykle dłużej pozostaje świeże.

Ponadto okazuje się być bardziej przyjazny dla środowiska w porównaniu z piwem butelkowanym, co z pewnością jest istotną zaletą w dzisiejszym świecie.

Oczywiście na doskonałych wrażeniach smakowych można polegać tylko wtedy, gdy naleje się piwo dobrym systemem kranów i regularnie się je czyści. W naszym sklepie internetowym znajdziesz duży wybór modeli wysokiej jakości.