Jak działa kran kompensacyjny?

Nalewanie piwa wymaga pewnej praktyki. Oprócz odpowiedniej temperatury nie powinno oczywiście zabraknąć idealnej piany. Wiele nalewaki do piwa wykorzystuje w tym celu tak zwany kran kompensacyjny.

Ma to wiele zalet w porównaniu z konwencjonalnym kranem tłokowym. Poniżej wyjaśnimy, czym jest i jak właściwie działa kran kompensacyjny.

 

Jak działa kran kompensacyjny


Kran kompensacyjny powinien pomóc w przygotowaniu piwa bez piany. W tym celu piwo jest prowadzone przez bardzo wąską szczelinę w kranie. Dzięki temu może się zrelaksować bez utraty kwasu węglowego.

Aby kran kompensacyjny działał prawidłowo, wymagane jest stosunkowo wysokie ciśnienie w kranie, około 1,3 bara. Ponadto oczywiście ważne jest, aby piwo było dobrze schłodzone.

Ponieważ jeśli temperatura w kranie znacznie przekracza sześć stopni, nalewanie bez piany zwykle nie jest już możliwe nawet z kranem kompensacyjnym.

Dodatkowo, aby zawór kompensacyjny działał prawidłowo, należy wziąć pod uwagę stratę przewodu, ciśnienie nasycenia oraz ubytek wysokości. Działa to z kranem kompensacyjnym za pomocą małej dźwigni z boku, za pomocą której można ustawić żądany przepływ piwa.


Różnice między kranem kompensacyjnym a konwencjonalnym kranem tłokowym

 

Zasadniczo można wyróżnić dwa rodzaje kranów. Oprócz krana kompensacyjnego istnieje również konwencjonalny kran tłokowy. Główną różnicą między tymi dwoma wersjami jest specjalny system dysz kranu kompensacyjnego.

Ponieważ kran kompensacyjny może pracować przy wyższym ciśnieniu, eliminuje również potrzebę cewki uspokajającej, która jest zwykle używana podczas nalewania konwencjonalnymi kranami.

Fakt ten sprawia, że ​​kran kompensacyjny jest doskonałym wyborem, szczególnie w przypadku kompaktowych nalewaki do piwa, dzięki którym przy odrobinie praktyki można bez problemu nalać prawie każdy rodzaj piwa.

Poza tym funkcjonalność jest mniej więcej taka sama. Zarówno w kranie kompensacyjnym, jak i tłokowym piwo jest wstępnie schładzane, a następnie transportowane do kranu przez linię piwną pod odpowiednim ciśnieniem.